Etusivu

Taloushallinto pohjana yrityksen menestykselle

Anna-Maija Huoviala
06.03.2024 Kirjanpito Palkanlaskenta

Kirjanpito saattaa olla yrittäjän mielessä pakollinen lakisääteinen paha, jota ei mielellään sen kummemmin pohtisi. Taloushallinto yhdessä hyvän kumppanin kanssa voi kuitenkin auttaa yritystä menestymään ja kasvamaan.

Kati Kouhia-Kuusiston väitöskirjatutkimuksen mukaan taloushallinto on jopa avainasemassa pienyrityksen menestykselle. Erityisesti epävarmojen näkymien aikana kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä oman yrityksen taloushallinto kertoo. Tässä muutamia ajatuksiamme, miten taloushallinto toimii yritysten tukena.

Nykytila ja tulevan suunnittelu

Oman taloushallinnon nykytilasta ja mahdollisista haasteista kannattaa olla tietoinen. Tällöin taloushallinto toimii hyvänä pohjana pitkän aikavälin suunnittelulle, kuten budjettien laatimiselle ja tulevien rahoitustarpeiden ennustamiselle. Suunnittelemalla etukäteen voidaan myös optimoida resurssit ja varautua muutoksiin ennalta. Taloushallinto kertoo tietoa esimerkiksi yrityksen kannattavuudesta, kustannuksista ja tuotoista. Tämän tiedon avulla voi vastaavasti vaikkapa löytää tarpeettomia kuluja tai tehostaa rahavirtoja. Oikeanlaiseen ja oikea-aikaiseen tietoon perustuvat päätökset auttavat yritystäsi menestymään.

Kokonaisvaltainen kumppani

Yrityksen omat ydinliiketoiminnot vievät usein kaiken yrittäjän ajan ja taloushallintopalvelut on siksikin ulkoistettu. Se että joku hoitaa kuukausittaisen kirjanpidon on jo alku mutta hyvä taloushallinnon kumppani tarjoaa ajansäästön lisäksi kokonaisvaltaista kumppanuutta. Yhteistyöhön taloushallinnon palveluntarjoajan kanssa kannattaakin panostaa, jotta saat juuri sinun yrityksellesi sopivia neuvoja päätöksenteon tueksi. Esimerkiksi riskienhallintaan, verosuunnitteluun tai kassavirtaennusteeseen voit saada tukea hyvältä taloushallinnon kumppanilta. Yksi hyvä mahdollisuus pohtia näitä asioita yhdessä on tilinpäätöspalaveri.


Vinkki: Muistathan myös yrittäjän henkilökohtaiset tärkeät dokumentit riskienhallinnassa? Testamentti, edunvalvontavaltakirja ja osakassopimus kannattaa olla kunnossa.


Ohjelmistot

Ohjelmistoilla on suuri merkitys siihen, että taloushallinto toimii sujuvasti. Oikeanlainen ohjelmisto tuottaa liiketoiminnassa hyödynnettävää tietoa menneisyydestä ja auttaa tulevaisuuden rakentamisessa. Onko nykyinen ohjelmistosi toimiva yrityksesi toimialalle ja kokoluokalle sekä omiin tavoitteisiin nähden? Sama ohjelmisto ei välttämättä enää palvele tarkoitustaan, jos esimerkiksi yrityksen koko on muuttunut tai tarvitaan aiempaa tarkempaa seurantaa. Taloushallinnon ohjelmistoa on aina mahdollista vaihtaa.

Seuranta ja arviointi

Päätöksien ja toimenpiteiden jälkeen ei kannata unohtaa seurantaa, jotta päästään vertaamaan taloudelle asetettuja tavoitteita toteumaan. Tavoitteiden asettamisessa ja toimenpiteiden vaikutusten arvioinnissa kannattaa tarvittaessa hyödyntää myös controllerin palveluita. Saumaton yhteistyö taloushallinnon asiantuntijan ja controllerin välillä onnistuu yleensä parhaiten, kun palvelut hankitaan samalta palveluntarjoajalta.

 

Pelkkä kuukausiraportin toimittaminen sähköpostiin harvoin riittää, vaan yrittäjä tarvitsee tuekseen lukujen tulkitsijan. Olethan meihin yhteydessä, kerromme mielellämme lisää! Taloushallinnon lisäksi autamme tarvittaessa myös lakiasioissa, verosuunnittelussa ja vaikkapa taloushallinnon ohjelmiston valinnassa.

Ota yhteyttä