Etusivu

Yrittäjän kesäloma – miten se onnistuu?

Anna-Maija Huoviala
25.05.2023 Kirjanpito Palkanlaskenta Yrittäjän huolenpito

Lomakauteen valmistautuminen on yrityksissä ajankohtaista viimeistään nyt. Jos yrityksessä on työntekijöitä, on ratkaistavana monia lomien pitämiseen, lomarahoihin sekä viestintään liittyviä käytännön asioita. Vähintäänkin yhtä tärkeää on kuitenkin varmistaa yrittäjän oman loman onnistuminen.

Suomen Yrittäjien Yrittäjägallupin 2021 mukaan alle puolet kokee pystyvänsä pitämään riittävästi lomaa. Erityisesti pienestä, 2-4 henkeä työllistävästä yrityksestä, on vaikea irtautua lomalle. Liiketoiminnalle on kuitenkin ainoastaan hyvä asia, että yrittäjä pitää huolta omasta jaksamisestaan.

Kesäloman varmistamisen vinkit

Koostimme muutaman käytännön vinkin auttamaan loman onnistumisessa.

1. Etukäteissuunnittelu

Yrittäjän loma vaatii suunnittelua. Oma loma kannattaa merkitä kalenteriin hyvissä ajoin, jotta sen toteuttamiseen on myös sitoutunut. Jos vasta kesällä miettii sopivaa ajankohtaa, voi loma jäädä helposti kokonaan pitämättä.

Jos yrityksen toimialalla suurin osa liikevaihdosta tulee kesällä, ei lomaa ole pakko tai mahdollistakaan pitää juuri silloin. Yrittäjällä itsellään ei myöskään välttämättä onnistu olla kokonaista kuukautta kesälomalla mutta pienikin loma tekee hyvää. Loman jakaminen pieniin pätkiin on aina parempi kuin olla pitämättä lomaa ollenkaan. Esimerkiksi viikko lomaa ja viikko töitä voi toimia jollekin hyvin.

2. Lomakassa

Yrittäjän lomakassaa olisi hyvä kerätä pitkin vuotta. Viimeistään seuraavalle mahdolliselle lomakaudelle kannattaa myös hyödyntää oman taloushallinnon asiantuntijan tukea kassabudjetin laatimisessa, jos sellaista ei vielä ole. Kassabudjetilla voi varautua kesäloma-ajan rahavarojen riittävyyteen.

Kassaa varmistamaan kannattaa tehdä omat myyntilaskut aina heti tavaran toimituksen tai suoritetun palvelun jälkeen. Tarvittaessa voit hyödyntää myös esimerkiksi factoring-palvelua kassavaihtelun tasaamiseen.

On tärkeä muistaa, että jos loman pitäminen tuntuu kalliilta, niin uupuneen yrittäjän vaikutus liiketoiminnalle voi tulla vielä kalliimmaksi.

3. Rutiinien sujuminen loma-aikana

Taloushallinnon tehtävien eteneminen on varmistettava myös lomalla. Laskujen lähteminen oikeaan aikaan sekä erääntyneiden laskujen maksaminen tulee varmistaa. Näin lomalta palatessa ei ole ikävä tilanne yrityksen kassassa odottamassa.

Jo ennen lomaa kannattaa aivan ensimmäiseksi huolehtia, että kaikki palkanmaksuun, kirjanpitoon ja verotukseen liittyvät materiaalit on toimitettu ajoissa eteenpäin. Oma taloushallinnon asiantuntija auttaa tässä mielellään.

4. Automatisointi

Yksi tapa saada taloushallinto rullaamaan myös kesälomalla on hyödyntää sähköisiä taloushallinnon työkaluja. Näin ollen lomalla ei tarvitse käydä työpaikalla, vaan välttämättömät asiat voi hoitaa siellä, missä on nettiyhteys. Jos taas työtehtäviisi kuuluu esimerkiksi yrityksen somen päivittäminen, voi julkaisut ajastaa etukäteen lomapäivien ajaksi.

5. Tuuraaja

Yksinyrittäjällä voi olla haastavaa saada itselleen tuuraajaa loman ajaksi. Jos kuitenkin itselleen palkkaa tuuraajan, tulee tämä tehdä hyvissä ajoin, jotta perehdytys ja koulutus ehditään hoitaa ajoissa.

Jos yrityksessä on muita työntekijöitä, luota henkilökuntaasi ja delegoi vastuuta jo ennen lomalle jäämistäsi. Sovi myös etukäteen, millaisissa tilanteissa voi tarvittaessa olla yhteydessä ja mitä kanavaa käyttäen.

6. Nauti lomasta

Tee lomalla juuri sitä mitä itse haluat ja hoida vain välttämättömät yrityksen asiat. Mieli voi olla rauhallisempi, kun vilkaisee muutaman minuutin sähköposteja läpi mutta ilmoitukset kannattaa kytkeä pois päältä.

Ajatukset pääsevät lomalle helpommin, kun muistaa, että maailma ei tule valmiiksi tänäkään vuonna viimeisinä päivinä ennen lomaa. Onkin sen sijaan järkevä käyttää hetki aikaa työtehtävien priorisointiin sekä loman jälkeisen kalenterin suunnitteluun.

Rotion assistentti avuksi

Kesäloma-aikana voi olla tarvetta apukäsille. Vaikka yrittäjä itse suunnittelisi pitävänsä oman lomansa vasta syksyllä, voi yrityksellä olla kesällä sesonki kiivaimmillaan päällä tai mahdollisesti pitkätkin vuosilomat pyörimässä työntekijöillä.

Jos taas yrityksessä ei ole muita työntekijöitä, voi yrittäjälle olla suuri apu siitä, että joku hoitaa oman loman ajan yrityksen tärkeät taloushallinnon tehtävät. Me Rotiolla voimme tarvittaessa toimia yrittäjän tuuraajana ja apurina. Pystymme hoitamaan puolestasi esimerkiksi laskujen kierrätyksen ja maksatuksen sekä maksumuistutusten lähettämisen.

 

Kysythän meiltä lisätietoja tarvittaessa! Emme jätä yrittäjää yksin ja autamme varmistamaan mielenrauhan myös lomakautena.

Ota yhteyttä