Etusivu

Turvaa yrityksesi toiminta ja päätöksenteko edunvalvontavaltuutuksella

Sanna Kojola
05.11.2020 Yrittäjän huolenpito

Vakavan sairastumisen ja toimintakyvyn menettämisen varalle kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus. Sillä valtuutat jonkun toisen henkilön huolehtimaan puolestasi yrityksen asioista. Jos siis esimerkiksi sairastut vakavasti, saat sairastaa rauhassa, eikä sinun tarvitse murehtia siitä, miten yritys pyörii.

Mieti kuitenkin tarkasti, kenet valtuutat. Valitse ihminen, joka todella osaa hoitaa ne asiat, joihin olet hänet valtuuttanut ja johon luotat. Ymmärrys yritystoiminnasta ei luonnollisesti ole pahitteeksi.

Missä asioissa valtuutettu voi toimia puolestani?

Voit itse päättää valtakirjan sisällön ja määritellä, mitkä asiat annat valtuutetun vastuulle. Voit eritellä tarkasti ja yksityiskohtaisesti, mistä asioista valtuutettu voi päättää. Tai sitten voit tehdä valtuutuksen väljempänä esimerkiksi niin, että valtuutettu voi hoitaa puolestasi kaikki yritykseesi liittyvät asiat. Voit antaa sisällöltään suppean tai hyvinkin laajan valtuutuksen, tai jotain niiden väliltä. Niin tai näin, valtuutettu ei voi toimia sellaisissa asioissa, joihin et ole itse hänelle antanut lupaa.

Valtuutettu toimii vain niissä asioissa, joihin olet hänet valtuuttanut.

Voiko valtuutettu toimia puolestani milloin haluaa?

Valtuutettu ei voi toimia minkä tahansa syyn vuoksi. Valtuutus ei tule voimaan vain sinun poissaolosi vuoksi tai jos esimerkiksi muutat tai matkustat ulkomaille. Syyt, jolloin valtuutettu voi toimia, on lueteltu laissa ja niitä ovat:

  • sairaus
  • henkisen toiminnan häiriintyminen
  • heikentynyt terveydentila
  • muu vastaava syy

Näidenkin syiden pitää olla niin vakavia, että olet todella menettänyt kykysi huolehtia yrityksesi asioista. Pelkkä kuume tai urheiluvamma ei siihen riitä. Niinpä sinun ei tarvitse pelätä, että valtuutettu voisi toimia milloin ja miten tahansa tai pienestäkin syystä.

Valtuutettu voi toimia vain, jos et itse oikeasti kykene.

Milloin edunvalvontavaltuutus tulee voimaan?

Edunvalvontavaltuutus ei tule voimaan paperin allekirjoittamisen hetkellä. Valtuutettu voi toimia puolestasi vasta, kun tilanne tulee todeksi, eli silloin, jos todellakin menetät toimintakykysi, etkä pysty huolehtimaan yrityksen asioista itse. Yleensä tähän vaaditaan myös lääkärin todistus. Lisäksi valtuutus pitää vahvistaa digi- ja väestötietovirastossa.

Jos et menetä kykyäsi huolehtia asioistasi, edunvalvontavaltuutus ei koskaan tule voimaan. Valtuutusta ei voi käyttää ennakkoon, eikä valtuutettu ei voi itse päättää, milloin alkaa huolehtia asioistasi.

Valtuutus tulee siis voimaan vasta, kun viranomainen sen vahvistaa. Huomaa kuitenkin, että edunvalvontavaltuutus on asiakirja, jonka pitää täyttää sille säädetyt tarkat muotovaatimukset. Siksi se kannattaa laatia lakimiehen kanssa.

 

Älä viivytä edunvalvontavaltuutuksen tekemistä, sillä se on sinun ja yrityksesi etua turvaava varaventtiili! Ole yhteydessä, niin tehdään valtuutus yhdessä!

Ota yhteyttä