Etusivu

Kauan suunniteltu perheyrityksen jakautuminen ja sukupolvenvaihdos sujui kivutta Rotion avulla

Sanna Kojola
15.06.2023 Yritysjärjestelyt

Perämeren Trooli Oy:n yrittäjät Heikki ja Santtu Halonen saivat Rotiolta arvokasta apua, kun oikea hetki sukupolvenvaihdokselle koitti.

Vuodesta 1988 toiminut Perämeren Trooli Oy harjoittaa ammattikalastusta Suomenlahdelta Perämerelle, Oulun edustalle asti. Kalasaaliista tehdään eläinrehua, ja pienissä määrin lohta ja maivaa myydään kesäisin suoraan laiturilta tuoretta lähikalaa arvostaville oululaisille.

Perustaja Heikki Halosen rinnalla yrityksen toimintaan kasvoi mukaan poika Santtu, 22. Kesä- ja loma-apulaisena aloittanut Santtu on työskennellyt yrityksessä täyspäiväisesti viimeiset neljä vuotta.

Oikea hetki sukupolvenvaihdokselle

Keväällä 2022 aika oli kypsä Santun ottaa ohjat. Isä ja poika tutkivat muutamaa mahdollista yhteistyökumppania sukupolvenvaihdoksen läpiviemiseen. He totesivat Rotion kokemuksen ja asenteen olevan juuri sitä, mitä hakivat.

Rotion avulla selvisi, että paras vaihtoehto olisi jakaa yritystoiminta kahteen eri yritykseen.

Santun johtamalle uudelle Perämeren Trooli Oy:lle jäi kaikki kalastustoiminta, ja isä Heikin kontolle toisen yrityksen nimissä muu pienimuotoinen toiminta.

Jännitti tietenkin. Tätä asiaa olen kuitenkin kauan halunnut ja siihen tiennyt haluavani satsata, joten tuntui hyvältä saada hommat eteenpäin, Santtu kertoo alun tuntemuksista.

Millaisessa tapauksessa yrityksen jakautuminen sitten on hyvä vaihtoehto?

Pitkään toimineessa yrityksessä voi olla varallisuutta, joka ei jatkavan yrittäjän liiketoimintaan kuulu, tai jonka luopuja haluaa pitää itsellään. Samalla saadaan yrityksen arvo määritettyä kohtuullisemmaksi jatkajalle, jotta rahoituksen hankkiminen ei käy liian hankalaksi, kertoo projektista vastannut Rotion lakimies Sanna Kojola.

57-vuotias Heikki vaikuttaa nuorelta luopumaan perustamansa yrityksen pyörittämisestä. Santtu on myös nuori ottamaan vastuun perheyrityksestä. Miksi hetki tuntui nyt oikealta?

”Tuntui hyvältä tehdä ratkaisuja nyt, kun itselläkin vielä kuitenkin paukkuja riittää, eikä vasta siinä kohden, kun on aivan pakko. Vaikka kalastustoiminta nyt virallisesti Santun heiniä onkin, onhan sitä kuitenkin vähintään henkisesti mukana, Heikki toteaa.

Sanna vinkkaa, että sukupolvenvaihdokselle ja yritysjärjestelyille kannattaa varata tarpeeksi aikaa.

Suunnitteluun ja prosessin vaiheiden miettimiseen kannattaa panostaa. Molemmille osapuolille toimiva lopputulos löytyy, kun malttaa varata aikaa, mielellään vuodesta kahteen. Siinä ajassa ehditään tekemään tarvittavat yritysjärjestelytoimenpiteet.

Apua arvonmääritykseen ja rahoituksen järjestämiseen

Jakautumisprosessin aluksi Rotion tiimi teki yrityksen arvonmäärityksen ja kannattavuuslaskelmat. Laskennan hoitivat Rotion controllerit Lauri Louhimaa ja Sami Lassila. Prosessissa määriteltiin, miten esimeriksi tase-erät jaettaisiin kahden uuden yrityksen kesken.

Arvonmäärityksellä haetaan yritykselle käypä arvo ja sen perusteella pystytään hakemaan jatkajalle ja luopujalle sopivia vaihtoehtoja. Voidaan laskea, minkälainen verotus on jos lahjoittaa, jos tekee lahjaluontoisen kaupan, tai jos kauppa tehdään käyvällä arvolla, Sanna kertoo.

”Rotio oli isona apuna. Ei me maallikkoina olisi pystytty tähän mitenkään itse. Saatiin arvokasta asiantuntemusta siihen, että kaikki tuli verotehokkaasti tehtyä, Heikki sanoo.

Nuorelle yrittäjälle kokenut ja asiantunteva tiimi toi mielenrauhaa auttaessaan isojen lukujen pyörittämisessä.

”Kyllähän siinä eniten hirvitti ottaa iso määrä lainaa pankista. Eikä olisi mitään asiaa ollut mennä pyytämäänkään ilman näitä tarkkoja laskelmia, Santtu muistelee.

”Miljoona tyhmää kysymystä”

Keväällä 2023, reilu vuosi prosessin aloittamisesta, yhtiön jakautuminen ja sukupolvenvaihdos on paketissa. Perheyritys jatkaa toimintaansa tutulla osaamisalallaan, mutta selkiytetyllä ja tulevaisuuden turvaavalla vastuunjaolla.

Seuraaviakin tarpeita suunnitellaan tarvittaessa yhteistyössä Rotion kanssa.

”Näin asiakkaana hienoa oli se, että yhteydenpito toimi loistavasti. Sanna vastasi nopeasti ja kärsivällisesti miljoonaan tyhmään kysymykseemme, Heikki kertoo.

 

Onko sinullakin sukupolvenvaihdos mielessä? Jätä huolet taakse ja ota yhteyttä!

Ota yhteyttä