Etusivu

Yrityskaupan ABC: Ostaminen

Antti Ollakka
11.12.2020 Yrityskauppa

Mitä yritystä ostaessa pitäisi hoksata? Kenelle y-tunnus kuuluu kaupan jälkeen? Entä vastuut?

Kiinnostavan ostokohteen löytyessä autamme arvioimaan kohteesta maksettavan kauppahinnan määrän, jotta se on suhteessa liiketoiminnan riskeihin ja tulevaisuuden näkymiin. Autamme ostajaa arvioimaan kaupan toteuttamistapoja. Esimerkiksi osakekaupoissa yrityksen y-tunnus ja siihen liittyvät sopimukset siirtyvät sellaisinaan uudelle omistajalle. Toisaalta liiketoimintakaupassa ostokohteeseen sisältyvät vastuut jäävät vanhalle yhtiölle.

Tarkasta ostokohde tarkasti

Käytettävän tavan valintaan liittyviä tekijöitä ovat muun muassa liiketoiminnan luonne ja laajuus, ostettavan liiketoiminnan integroimisen tekijät sekä kaupan rahoittamisen malli. Ostajan näkökulmasta kaupan toteuttamisessa erittäin tärkeää on ostettavan kohteen tarkastaminen, jotta kohde vastaa niitä annettuja tietoja. Tarkastuksen painopisteinä ovat ostokohteen talouden, verotuksen ja juridiikan osa-alueet. Talouden näkökulmasta pyritään varmistumaan siitä, että ostettavan kohteen tuottama taloudellinen tulos riittää kattamaan hankinnan kulut järkevällä aikajänteellä. Verotuksen osalta tarkastellaan mahdollisia myöhemmin ilmi tulevia riskejä, jotka voivat yllättää laajuudellaan. Yrityksen keskeisimmät sopimukset sekä hallinnon päätökset ja dokumentit ovat juridisen tarkastelun kohteena. Tarkastuksen aikana ilmenneet asiat huomioidaan kauppahintaneuvotteluissa sekä kauppakirjan laadinnassa.

Kaupanteon jälkeen on tärkeä varmistaa sovittujen asioiden toteutuminen. Tarvittaessa autamme ostajaa ostokohteen haltuunotossa.

 

Hallussa? Jos ei, autame mielellämme. Ota yhteyttä!

Ota yhteyttä