Etusivu

YEL-lakimuutos. Mikä muuttuu ja miten toimia?

Antti Ollakka
20.01.2023 Ajankohtaista Yrittäjän huolenpito

Eduskunta hyväksyi vuoden lopulla paljon kohua aiheuttaneen lakimuutoksen, jossa tarkennetaan yrittäjän YEL-työtulon määräytymisperusteita.

Työtulon määräytymisperusteisiin ei sinänsä tullut merkittäviä muutoksia. Suurin muutos on, että eläkeyhtiöitä ohjeistetaan jatkossa tekemään enemmän omaa harkintaa työtulon määräytymisessä. Eläkeyhtiö työtuloa laskiessa tekee kokonaisarvion, johon vaikuttavat mm. alan mediaanipalkka, yrittäjän liikevaihto, yrittämisen laajuus sekä yrittäjän kokonaistilanne. Suurella osalla matalan työtulon yrittäjistä YEL-maksu tulee nousemaan, mutta mitään katastrofia uudistus ei tuo.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Vuoden 2023 aikana tullaan tarkistamaan alle 15 000€ YEL-työtulot, vuoden 2024 loppuun mennessä alle 25 000€ työtulot ja vuonna 2025 yli 25 000€ työtulot. Jatkossa työtulo tarkistetaan 3 vuoden välein seuraavan 6 vuoden siirtymäaikana. Eläkeyhtiön määräämä maksimikorotus YEL-työtuloon voi olla 4000€ tai 20% kerrallaan, kumpi näistä on korkeampi. Esimerkiksi: jos YEL-työtulosi on tällä hetkellä 15 000€, voi eläkeyhtiö tarkistaa työtuloa ylöspäin 2023 enintään 4000€ ja 3 vuoden päästä toiset 4000€.

Miten toimia?

Ensimmäiseksi: älä tee mitään ennen eläkeyhtiön yhteydenottoa! Maksu ei nouse takautuvasti vuoden alusta vaan eläkeyhtiön yhteydenoton jälkeen, joka voi tulla vasta loppuvuodesta.

Toiseksi: Valmistaudu perustelemaan työtuloasi! Eläkeyhtiön tulee tuoda esille perusteet, jos työtulosi nousee. Ehdotuksesta tulee näkyä selkeästi ne syyt, millä perusteilla työtuloasi nostetaan. Jos eläkelaitoksen esittämä työtulo on mielestäsi liian korkea, sinulla on 14 päivää aikaa valittaa päätöksestä. Päätöksessä on tärkeää huomioida, minkä eläkeyhtiö katsoo sinun oikeaksi työtuloksi, koska 6 vuoden siirtymäajan jälkeen voi työtulosi nousta kyseiseen summaan! Mikäli valitat päätöksestä, vetoa laissa tärkeänä mainittuun kokonaisarvioon yrittäjän tilanteesta ja toimita eläkeyhtiölle tietoa tilanteestasi, esimerkiksi että teet hyvin vähän tunteja tai olet osa-aikainen ja pyydä arvioimaan työtulosi uudelleen.

Kolmanneksi: Reagoi! On tärkeää, että reagoit 2 viikon aikana kun saat eläkeyhtiön esityksen työtulosta. Jos et ehdi tai jaksa tehdä kirjallista valitusta niin soita eläkelaitokselle.

Neljänneksi: Siirrä kustannukset hintoihin. Työtulon nostosta on turha odottaa riittävää eläkettä, eli sinun edelleen kannattaa huolehtia vanhuudenturvasi itse. Ainoa tapa kompensoida kohonneet kustannukset on siirtää ne asiakashintoihin.

 

Lain henki tulee päätöksestä selkeästi esille. Se pakottaa yrittäjät maksamaan korkeampaa YEL-maksua, jotta saadaan nykyisten eläkeläisten eläkkeet maksettua. Päätös on kuitenkin tehty ja sillä mennään toistaiseksi. Hyvän taloudenjohtamisen sekä verosuunnittelun kautta voit merkittävästi vaikuttaa oman tulevaisuuden hallintaan.

Ota yhteyttä