Etusivu

Yrityskaupan ABC: Myyminen

Antti Ollakka
11.12.2020 Yrityskauppa

Yrityksen myyminen on aina yksilöllinen keissi. Tiettyjä säännönmukaisuuksia siihen kuitenkin kuuluu.

Kun potentiaalinen ostaja liiketoiminnalle löytyy, arvioimme hinnan, jolla yhtiö on järkevää myydä. Opastamme ja autamme kauppojen valmistelussa ja itse kauppojen tekemisessä. Myyjän näkökulmasta kauppaprosessissa on muutamia erilaisia vaiheita. Eräs tällainen on ostajan ostokohteeseen tutustuminen eli DD-prosessi. Tämän toimenpiteen tarkoituksena on varmistaa ostajalle, että ostettava kohde on siinä kunnossa kuin sen on kerrottu olevan.

Paperit kuntoon ja kasaan

Ostaja haluaa tyypillisesti nähtäväkseen materiaalia liittyen yhtiön talouteen, sopimuksiin, henkilöstöön ja hallintoon. Avustamme yhtiötä materiaalin keräämisessä ja toimimme tulkkeina ostajan ja myyjän välillä. Tarkastuksen jälkeen siirrytään itse kauppaneuvotteluihin, joissa valmistellaan kauppakirjat ja muut kauppaan liittyvät sopimukset. Myyjän näkökulmasta on tärkeä varmistaa kaupan jälkeisten vastuiden asettaminen oikealla tasolle suhteessa kauppahintaan ja- ehtoihin.

Lisäksi kauppakirjassa sovitaan tärkeimmästä asiasta myyjän osalta eli kauppahinnan maksusta ja ajoituksesta. Kun kauppakirjat ja muut tarvittavat sopimukset ovat valmiit siirrytään allekirjoittamaan paperit. Myyntiprosessi päättyy lopulta kauppahinnan maksuun.

Kauppahinta on maksettu, mitä seuraavaksi?

Kauppahinnasta maksettaviin veroihin voidaan vaikuttaa oikeanlaisella suunnittelulla ja toimenpiteillä. Toimimme myyjän apuna suunnittelemassa kaupan myötä aiheutuvien verokustannusten minimoinnissa. Lisäksi meille on tärkeää olla mukana pohtimassa yrityskaupasta saadun pääoman käyttöä. Olemme olleet mukana perustamassa sijoitus- ja kiinteistöyhtiöitä asiakkaidemme avuksi, jotta kaupasta saatu pääoma saadaan tuottamaan järkevästi.

 

Haluatko tehdä yrityskaupat fiksusti? Ota yhteyttä, meistä on varmasti avuksi!

Ota yhteyttä