Yrityksen toiminnan turvaaminen
Meille kaikille voi elämämme matkalla tulla eteen yllättäviä tilanteita, jotka saattavat negatiivisesti vaikuttaa erilaisten tavoitteidemme saavuttamiseen sekä myös omaisuuksiemme omistamiseen ja hallinnointiin.
Varsinkin yrittäjien kohdalla puhutaan yhtiön omaisuudensuojasta, koska kyseinen omaisuuserä eli itse yritys saattaa olla useamman ihmisen tulon ja työllistymisen lähde. Riskejä ei pidä pelätä, mutta niihin on viisasta etukäteen varautua. Näin toimimalla yrittäjä kantaa vastuun omaisuudestaan paitsi itselleen, myös sidosryhmilleen kuten yhtiökumppaneille ja asiakkaille, ja nukkuu kenties yönsäkin paremmin.
Yhtiön osakaspiiri, osakassopimus ja yhtiöjärjestys
Osakassopimukselle syntyy luontainen tarve jokaisessa osakeyhtiössä, joissa osakkeenomistajia on enemmän kuin yksi. Osakassopimus on tärkeä työkalu, jolla varmistetaan yrityksen sujuva toiminta ja osakkaiden välinen yhteistyö paitsi normaalissa arjessa, myös yllättävissä tilanteissa.
- Selkeät pelisäännöt: Osakassopimus määrittelee osakkaiden oikeudet ja velvollisuudet, jotta epäselvyyksiltä ja riidoilta vältyttäisiin. Hyvä esimerkki tällaisesta on osakaskohtainen työntekovelvollisuus yhtiön omistamisen edellytyksenä.
- Vähemmistöosakkaiden suoja: Osakassopimus voi turvata vähemmistöosakkaiden oikeudet ja varmistaa, että heidän panostuksensa yritykseen on turvallista.
- Päätöksenteko: Sopimuksessa voidaan sopia päätöksentekoprosesseista, mikä puolestaan sujuvoittaa yrityksen johtamista ja takaa, että kaikki osakkaat ovat niistä tietoisia.
- Osakkeiden luovutus: Osakassopimus voi sisältää ehtoja osakkeiden myynnistä ja siirrosta, mikä estää osakaspiirin hallitsemattoman laajentumisen ja osakesiirrot esimerkiksi siinä tapauksessa, että osakas menettää työkykynsä tai kuolee.
- Riitojen ratkaisu: Sopimuksessa kannattaa sopia menettelytavoista riitatilanteissa, jolloin konfliktit on helpompi ratkaista. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi yhtiön liiketoiminnan suojaaminen osakkaan kilpailevalta toiminnalta.
On tärkeää ymmärtää, että pelkkä osakassopimus ei riitä, vaan se tarvitsee kaverikseen oikean sisältöisen yhtiöjärjestyksen, jotka yhdessä mahdollistavat osakassopimuksen ehtojen toteutumisen.
Avioliitto ja avioehto
Yrittäjän, mutta luonnollisesti muidenkin kannattaisi selvittää itselleen, mitä avio-oikeus käytännössä tarkoittaa. Tiedätkö esimerkiksi kuinka avio-oikeus vaikuttaisi pääomaasi, yhtiöomistukseesi ja varallisuuteesi, mikäli solmit avioliiton, joudut avioerotilanteeseen, jäät leskeksi tai menehdyt avioliitossa ollessasi?
Avioehtosopimus on yrittäjälle erityisen tärkeä, sillä se voi suojata yritysomaisuuden avioliiton päättyessä. Ilman avioehtoa puolisolla on avio-oikeus toisen omaisuuteen, mukaan lukien yritykseen tai sen osakkeisiin. Tämä tarkoittaa sitä, että avioeron hetkellä yrityksen arvo voidaan jakaa puolisoiden kesken, mikä voi johtaa yrityksen myyntiin tai pilkkomiseen.
Avioehtosopimuksella voidaan myös turvata leskeksi jäävän puolison taloudellinen asema täysin verovapaasti. Avioehtosopimus on sopimus, joka edellyttää molempien puolisoiden suostumusta. Se on mahdollista solmia milloin vain avioliiton aikana ja myös ennen avioliittoa, kunhan vihkipäivä on tiedossa. Avioehtosopimus on siis erinomainen turva molemmille puolisoille.
Lisäksi avio-oikeuden vaikutusta voidaan rajoittaa tai jopa poistaa tietyissä tilanteissa. Jos yrityksessä halutaan toteuttaa sukupolvenvaihdos, voidaan lahjakirjaan tai testamenttiin sisällyttää määräys, joka estää puolisoa saamasta osuutta tästä omaisuudesta. Näin voidaan varmistaa, että yritys pysyy perheessä ja vältytään ylimääräisiltä lahja- tai perintöveroilta.
Oikeustoimikelvottomuus ja edunvalvontavaltakirja
Jokainen meistä saattaa joko onnettomuuden tai sairauden seurauksena menettää pysyvästi tai tilapäisesti oikeustoimikelpoisuutensa eli kyvyn ymmärtää ja päättää itseään sekä omaisuuttaan koskevista asioista. Näiden tilanteiden varalta on mahdollista etukäteen ilmoittaa edunvalvontavaltakirjalla oman tahtonsa, kenen haluaa käyttävän puhevaltaa eri asioiden osalta (esimerkiksi yhtiöomaisuus).
Edunvalvontavaltakirjalla voidaan lisäksi estää se, ettei valtuutetulle tulisi tehtävien lisäksi byrokratiataakkaa holhousviranomaisen taholta kannettavakseen vuositilien ja lupaprosessien muodossa. Kyseinen valtakirja antaisi lisäksi mahdollisuuden sille, että edunvalvonnasta huolimatta edunvalvottavan henkilön omaisuutta olisi mahdollista myös lahjoittaa tai myydä alihintaisesti esimerkiksi sukupolvenvaihdoksen muodossa.
Edunvalvontavaltakirjaa ei voi myöskään tehdä ikinä liian aikaisin. Se on olemassa ihmisille, jotka haluavat itse päättää asioistaan!
Kuolema, testamentti ja henkivakuutus
Meille jokaiselle koittaa aikanaan lähdön hetki ja ajankohdan ollessa auki on yrittäjän hyvä olla tietoinen siitä mitä kävisi yritysomistukselle ja muulle henkilökohtaiselle omaisuudelle, mikäli kuolinpäivä olisi tänään. On hyvä selvittää huolella mitä heijastusvaikutuksia yrittäjän kuolemalla on yhtiön liiketoimintaan ja hallintoon, onko läheisten (esim. puoliso, lapset) taloudellinen asema turvattu riittävällä tavalla, syntyisikö joihinkin omaisuuksiin yhteisomistuksia, jotka eivät olisi kestäviä ja paljonko omaisuudesta tulisi perintöveroa maksettavaksi.
Testamentin avulla yrittäjä voi:
- Määrätä omaisuutensa jaosta kuoleman jälkeen: Yrittäjä voi päättää, kuka saa mitäkin omaisuutta, kuten yrityksen osakkeita tai kiinteistöjä.
- Suojata omaisuutensa perillisille: Testamentilla voidaan varmistaa, että omaisuus pysyy perheessä ja suojattuna esimerkiksi avioerojen varalta.
- Vaikuttaa perintöveron määrään: Testamentin avulla voidaan suunnitella perintöä niin, että perilliset maksavat mahdollisimman vähän perintöveroa.
Jos omaisuus on epälikvidiä varallisuutta, eli vaikeasti myytävää omaisuutta, kuten kiinteistöt tai yrityksen osakkeet, perillisten voi olla vaikea maksaa perintöveroa ilman käteistä rahaa. Tästä syystä henkivakuutus voi auttaa perillisiä maksamaan perintöverot, jos he saavat omaisuutta, jota ei voi helposti myydä. Testamenttia ei voi koskaan tehdä liian aikaisin!
Meillä Rotiolla on kokemusta ja osaamista auttaa yrittäjää suojaamaan omaisuuttaan ja varmistamaan liiketoimintansa jatkuvuuden eri tilanteissa. Varmistamme, että yrittäjä voi keskittyä rauhallisin mielin liiketoimintansa kehittämiseen, tietäen että hänen omaisuutensa ja perheensä ovat asianmukaisesti suojattuja.
Koko Rotion tiimi on apunasi – Ota rohkeasti yhteyttä, autamme mielellämme!