Tilinpäätös – Miksi se on tärkeä ja miten sitä voi hyödyntää?
Kevät on tilinpäätöksien aikaa. Ammattilaisen rooli on tilinpäätöksissä hyvin olennaista, eikä tilinpäätöslukuja tarvitse tulkita yksin. Yritys voi välttyä monilta virheiltä ja riskeiltä sekä tehdä tarkkoja ja oikeita päätöksiä ammattilaisen avulla.
Tilinpäätöksen tehtävä on antaa oikea ja riittävä kuva yrityksen toiminnan tuloksesta sekä taloudellisesta tilanteesta tilinpäätöshetkellä. Tilinpäätös sisältää tilikauden tuloslaskelman, taseen ja liitetiedot. Tuloslaskelma kertoo yrityksen kannattavuudesta ja tase yrityksen omaisuudesta sekä veloista.
Miksi tilinpäätös on tärkeä?
Tilinpäätöksen avulla voi arvioida yrityksen tulevaa kehitystä. Tilinpäätöksen valmistuttua onkin tärkeä pitää tilinpäätöspalaveri oman taloushallinnon asiantuntijan kanssa ja suunnitella yhdessä tulevaa. Tilinpäätöksen tietojen perusteella voi tehdä esimerkiksi päätöksen työntekijän palkkaamisesta tai investoinnista sekä arvioida, onko omien palveluiden tai tuotteiden hinnoittelu kohdallaan. Pelkkää tuloslaskelmaa ei kannata tuijottaa, vaan aina tutustua myös taseeseen. Yrityksellä voi esimerkiksi olla voitollinen vuosi mutta tase täynnä vierasta pääomaa.
Vinkki: Tutustu toimialasi muihin vastaaviin yrityksiin Kaupparekisterin julkisten tilinpäätöstietojen avulla. Näin voit analysoida, miten yritykselläsi menee verrattuna muihin saman alan yrityksiin.
Tilinpäätös on veroilmoituksen perusta. Veroilmoitus puolestaan määrittää, kuinka paljon yritys maksaa yhteisöveroa. On tärkeä huomata, että kirjanpito- ja verolainsäädäntö ovat Suomessa omia itsenäisiä kokonaisuuksiaan. Kaikki kulut eivät ole vähennyskelpoisia, jolloin kirjanpito ja verotus voivat poiketa toisistaan.
Tilinpäätös kertoo, minkälainen yhteistyökumppani tai sijoituskohde yhtiö on. Tilinpäätöstä tarvitaankin esimerkiksi yritystoiminnan sopimuksia, luoton ja rahoituksen hakemista sekä elinkeinolupia varten. Rahoittajan on tärkeä tietää yrityksen lainanmaksukyky ja tilinpäätöksellä voi kertoa yrityksen rahoitusasemasta. Mikäli yrityksen myyminen on edessä, auttaa tilinpäätös myös laskemaan sopivaa kauppahintaa.
Muistathan myös tehdä työterveyshuollon kustannusten korvaushakemuksen Kelalle 6 kuukautta tilikauden päättymisestä. Korvausta haetaan jälkikäteen työterveysyhtiön esitäytetyn lomakkeen perusteella. Korvauksia voi saada korvausluokan mukaan 60 % tai 50 % työterveyshuollon kustannuksista, maksimissaan vuosittain vahvistettavan laskennallisen enimmäismäärän mukaan. Hakemuksen voi tehdä itse tai antaa omalle taloushallinnon asiantuntijalle tehtäväksi.
Kannattaako verosuunnittelu?
Tilinpäätökseen liittyy olennaisesti myös verosuunnittelu. Huolellinen verosuunnittelu helpottaa verotuksen ennustettavuutta, mikä vapauttaa aikaa liiketoiminnan pyörittämiseen. Verosuunnittelun tarkoitus on saada yrityksen ja sen omistajan kokonaisverotusaste optimoitua. Liikkumavaraa lakien ja säädösten puitteissa on ja oma tilanne kannattaa käydä läpi asiantuntijan avulla. Näin varmistat, että maksat oikean määrän veroja oikeaan aikaan ja vältyt turhien verojen maksamiselta.
Osakeyhtiössä valmistuneen tilinpäätöksen jälkeen päästään jakamaan mahdolliset osingot. Tilinpäätös määrittää yrityksen jakokelpoiset varat, joista voidaan jakaa osinkoa. Osinko voi olla kevyemmin verotettua kuin palkkatulo tai puhdas pääomatulo. Palkka on yritykselle vähennyskelpoinen kulu ja verotetaan aina ansiotulona, toisin kuin osinko. Verotuksellisesti järkevä palkan ja osingon suhde sekä määrä kannattaakin ehdottomasti laskea auki aina tapauskohtaisesti. Itselle ei välttämättä toimi sama ratkaisu, joka on ollut hyvä toiselle yrittäjälle.
Mietityttääkö tilinpäätös, palkan ja osingon suhde tai jokin muu pieni tai iso veroasia? Otathan meihin yhteyttä! Kokeneet taloushallinnon ja verotuksen asiantuntijamme auttavat mielellään.