Etusivu

R-Towing Oy ja pääomasijoitusyhtiö Megas Oy kauppoihin Rotion luotsaamana

Veli-Matti Ollikainen
01.02.2023 Asiakastarinat Yrityskauppa

Tiiviissä aikataulussa toteutettu yrityskauppa vaatii luottamusta, asiantuntemusta ja hyvää kommunikaatiota. Onnistuneen kaupan reseptiin kuuluvat paitsi toisilleen oikeat kauppakumppanit, myös monipuolista asiantuntemusta riittävän leveillä harteilla tarjoava Rotio.

Kokenut meripalveluja tuottava R-Towing Oy haki liiketoiminnan kasvua yrityskaupan avulla. Kumppaniksi kasvussa löytyi pohjoissuomalaisiin yrityksiin keskittyvä pääomasijoittaja ja yrityskehittäjä Megas Oy. Rotio hoiti kaupan neuvottelut, sopimukset ja toteutuksen kesä-lokakuun 2022 aikana.

Velluun oli helppo luottaa

R-Towing on laadukkaita ja vaativia meripalveluja tuottava kalajokinen perheyritys, jonka toiminta-alue on koko Itämeri. Toimitusjohtaja Pekka Rahjan mukaan vaihtoehtoja kasvun hakemiseen oli mietitty aiemminkin, mutta oikeaa ja luottamusta herättävää kumppania ei ollut löytynyt.

– Konsultoin Vellua jo aiemmissa pohdinnoissani, koska luotin hänen näkemykseensä. Tutustuttuani Megas Oy:n toimintaan varmistuin siitä, että he olisivat meille oikea kumppani kasvuun. Pyysin Vellun ja Rotion mukaan, koska heiltä löytyy kaikki tarvittava asiantuntemus hintaneuvotteluista sopimus- ja veroasioihin, Rahja kertoo.

Alun innostus oikeiden kumppaneiden löytymisestä muuttui nopeasti tiiviiksi keskittymiseksi. Muutamassa kuukaudessa läpi viety kauppa vaati kaikkien ajatusten keskittämistä raakaan työhön.

Kauppahinnan määrittämisestä osakassopimuksiin

Myyjän kannalta ensimmäinen jännittävä asia oli luonnollisesti yrityksen arvon määrittäminen ja sitä kautta kauppahinta.

– Tiesin firman olevan kunnossa, joten se ei stressannut. Jännityksen tunteita liittyi siihen, mihin hinta asettuu. Rotio auttoi eri tavoilla lasketuilla arvonmäärityksillä, mistä oli meille suuri hyöty. Huomioitavien asioiden määrä osakassopimuksissa ja kauppakirjassa tuntui myös melkoiselta ja vei aikaa, joten Rotion asiantuntemus tuli tarpeeseen, Rahja toteaa.

Rahja kuvaa neuvottelujen sujuneen hyvin ja rutinoituneesti, vaikka työn määrä olikin melkoinen ja tahti tiivis.

– Kauppahinnan määrittämisen ja sopimisen lisäksi vaaditaan valtava määrä dokumentteja myyjältä ostajalle. Rotio oli tässä koko ajan apuna ja säilytti kaiken dokumentaation.

”Rotio on vahva mutta joustava”

Rotiolta mukana olivat liiketoiminnan kehittämisekspertti Vellun lisäksi yrityskauppojen erityisasiantuntijat, Sanna, Lauri ja Toni.

– Rotio on juuri oikean kokoinen yritys, vahva mutta joustava. Heillä on laajasti osaamista ja resursseja, mutta kommunikaatio pelaa viiveettä. Vellun vahvuus kaupoissa ja Sannan lakiasiantuntemus olivat valtava apu. Heidän tukenaan on lisäksi toimiva ja tehokas tiimi.

Kaupan toinen osapuoli, Megas Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jussi Tuohino saa kiitosta sekä Rahjalta että Rotion ammattilaisilta.

– Yhteisessä tahtotilassamme ei ollut mitään epävarmuutta. Tiesimme toistemme taustat, ja miten hyödymme yhteisestä kokemuksestamme alalla. Olemme erikoisalan firma, joten kauppa kenen tahansa kanssa ei olisi tullut kysymykseenkään, Rahja toteaa.

– Megas Oy on näkemyksellinen ja kokenut pääomasijoitusyhtiö, jonka kanssa neuvottelut sujuivat ammattimaisesti ja sujuvasti, Vellukin kiittää.

Vinkkejä yrityskauppoihin?

Rahja kehottaa pohtimaan yrityskauppoja, jos firma on kasvamassa tai siitä ollaan luopumassa. Tarvitaanko mukaan uutta osaamista ja rahoitusta? Onko liiketoiminnalle jatkajaa?

– Luvut ratkaisevat. Firman täytyy olla jonkinlaisessa kunnossa, jotta kauppaa voi tehdä. Ainahan elämäntyöhön liittyy tunteita, mutta kun kauppoihin lähdetään, kyse on matematiikasta. Se kannattaa ymmärtää ja pyytää ajoissa apua asiantuntijoilta.

Rotion kanssa Rahja aikoo tehdä yhteistyötä jatkossakin.

– Tästä on helppo jatkaa. Luottamus heidän ammattitaitoonsa on vahva, joten tiedän, mihin soitan, kun seuraavan kerran tarvitsen apua yrittäjän ratkaisuissa.

 

Oletko miettinyt yrityksen ostoa tai myyntiä? Ota yhteyttä ja varmistetaan sinunkin yrityskauppojesi lopputulos!

Ota yhteyttä