Etusivu

Kun verosuunnittelu meni vihkoon ja muita kalliita oppirahoja

Sanna Kojola
05.11.2020 Yrittäjän huolenpito

Oletko ajatellut, miten yrityksesi asiat hoidetaan, jos esimerkiksi sairastut niin, ettet pysty niistä itse huolehtimaan? Tai jos niin käy jollekin yhtiökumppaneistasi. Miten saatte tehtyä tärkeät päätökset, jos yksi onkin kykenemätön päättämään?

Valtuuta luotettava henkilö huolehtimaan puolestasi yrityksen asioita

Vakavan sairastumisen ja toimintakyvyn menettämisen varalle sinun kannattaa tehdä edunvalvontavaltuutus. Sillä valtuutat jonkun toisen henkilön huolehtimaan puolestasi yrityksen asioista. Jos siis esimerkiksi sairastut vakavasti, saat sairastaa rauhassa, eikä sinun tarvitse murehtia siitä, miten yritys pyörii.

Mieti kuitenkin tarkasti, kenet valtuutat. Valitse ihminen, joka todella osaa hoitaa ne asiat, joihin olet hänet valtuuttanut ja johon luotat. Ymmärrys yritystoiminnasta ei luonnollisesti ole pahitteeksi.

Valtuutettu toimii vain niissä asioissa, joihin olet hänet valtuuttanut

Voit itse päättää valtakirjan sisällön ja määritellä, mitkä asiat annat valtuutetun vastuulle. Voit eritellä tarkasti ja yksityiskohtaisesti, mistä asioista valtuutettu voi päättää. Tai sitten voit tehdä valtuutuksen väljempänä esimerkiksi niin, että valtuutettu voi hoitaa puolestasi kaikki yritykseesi liittyvät asiat. Voit antaa sisällöltään suppean tai hyvinkin laajan valtuutuksen, tai jotain niiden väliltä.

Niin tai näin, valtuutettu ei voi toimia sellaisissa asioissa, joihin et ole itse hänelle antanut lupaa.

Valtuutettu voi toimia vain, jos et itse oikeasti kykene

Valtuutettu ei voi toimia minkä tahansa syyn vuoksi. Valtuutus ei tule voimaan vain sinun poissaolosi vuoksi tai jos esimerkiksi muutat tai matkustat ulkomaille. Syyt, jolloin valtuutettu voi toimia, on lueteltu laissa ja niitä ovat:

  • sairaus
  • henkisen toiminnan häiriintyminen
  • heikentynyt terveydentila
  • muu vastaava syy

Näidenkin syiden pitää olla niin vakavia, että olet todella menettänyt kykysi huolehtia yrityksesi asioista. Pelkkä kuume tai urheiluvamma ei siihen riitä. Niinpä sinun ei tarvitse pelätä, että valtuutettu voisi toimia milloin ja miten tahansa tai pienestäkin syystä.

Älä siis viivästytä edunvalvontavaltuutuksen tekemistä, sillä se on sinun ja yrityksesi etua turvaava varaventtiili oman toimintakykysi heikkenemisen varalle!

 

Huomaa, että edunvalvontavaltuutus on asiakirja, jonka pitää täyttää sille säädetyt tarkat muotovaatimukset. Siksi se kannattaa laatia lakimiehen kanssa.

Ota yhteyttä