Liiketoimintasiirto
Liiketoimintasiirto on yritysjärjestely, jossa osakeyhtiö luovuttaa yhteen tai useampaan liiketoimintakokonaisuuteen kohdistuvat varat, velat ja varaukset toimintaa jatkavalle osakeyhtiölle. Liiketoiminnan siirtävä yhtiö saa vastikkeeksi vastaanottavan yhtiön osakkeita.
Liiketoimintasiirtoa voidaan käyttää esimerkiksi sukupolvenvaihdoksen tai yrityskaupan esitoimena tai se voi olla järkevä vaihtoehto yritystoiminnan riskien hajauttamisen näkökulmasta. Lisäksi liiketoimintasiirron avulla on mahdollista laajentaa yrityksen omistuspohjaa, sitouttaa henkilöstöä tai muodostaa konserni.
Liiketoimintasiirto on oikein toteutettuna veroneutraali yritysjärjestely, jossa välittömiä tuloveroseuraamuksia ei aiheudu. Tämän vuoksi järjestelyn huolellinen suunnittelu on tärkeää.
Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua liiketoimintasiirron suunnittelussa ja toteutuksessa, jotta verotukselliset ja liiketoiminnalliset seikat tulevat huomioiduksi. Lisäksi autamme sinua kaikissa muissakin järjestelyyn liittyvissä verotuksellisissa ja oikeudellisissa kysymyksissä.
Ota yhteyttä
Tullaan tutuiksi ja aletaan hommiin!
Varaa 30 min. maksuton tapaaminen asiantuntijamme kanssa tai jätä viesti täyttämällä lomake ja olemme sinuun pian yhteydessä.
Liiketoimintasiirto – Strateginen työkalu yrittäjälle
Liiketoimintasiirto on tehokas ja joustava yritysjärjestely, jonka avulla yrittäjä voi uudelleenjärjestellä liiketoimintaansa hallitusti ja verotehokkaasti. Se tarjoaa mahdollisuuden kehittää yrityksen rakennetta, valmistautua tuleviin muutoksiin tai jakaa liiketoimintaa eri kokonaisuuksiin riskienhallinnan näkökulmasta.
Mitä liiketoimintasiirto tarkoittaa?
Liiketoimintasiirrossa osakeyhtiö siirtää yhden tai useamman liiketoimintakokonaisuuden – eli siihen liittyvät varat, velat ja varaukset – toiselle osakeyhtiölle. Vastikkeena siirtävä yhtiö saa vastaanottavan yhtiön osakkeita. Tämä järjestely ei aiheuta välittömiä tuloveroseuraamuksia kun se toteutetaan oikein, mikä tekee siitä veroneutraalin vaihtoehdon.
Liiketoimintasiirron vaiheet
- Tavoitteiden määrittely
Miksi liiketoimintasiirto tehdään? Onko kyseessä sukupolvenvaihdos, yrityskaupan valmistelu, riskien hajautus vai henkilöstön sitouttaminen?
- Liiketoimintakokonaisuuden tunnistaminen
Määritellään, mikä osa liiketoiminnasta siirretään: esimerkiksi tietty liiketoiminta-alue, tuotelinja tai toimipiste.
- Uuden yhtiön perustaminen tai olemassa olevan hyödyntäminen
Vastaanottava yhtiö voi olla uusi tai jo olemassa oleva osakeyhtiö.
- Siirron toteutus
Varat, velat ja varaukset siirretään vastaanottavalle yhtiölle. Siirtävä yhtiö saa vastikkeeksi osakkeita.
- Verotuksellinen ja oikeudellinen tarkastelu
Asiantuntijat varmistavat, että siirto täyttää veroneutraalisuuden ehdot ja että kaikki dokumentaatio on kunnossa.
- Jälkitoimet ja raportointi
Siirto rekisteröidään ja tarvittavat ilmoitukset tehdään viranomaisille.
Liiketoimintasiirron hyödyt yrittäjälle
Veroneutraalius
– Oikein toteutettuna liiketoimintasiirto ei aiheuta välittömiä veroseuraamuksia.
Riskienhallinta
– Liiketoiminnan jakaminen eri yhtiöihin voi suojata pääliiketoimintaa mahdollisilta riskeiltä.
Omistuspohjan laajentaminen
– Uuden yhtiön osakkeita voidaan käyttää esimerkiksi henkilöstön sitouttamiseen tai uusien omistajien mukaan ottamiseen.
Valmistautuminen muutoksiin
– Liiketoimintasiirto voi toimia pohjana yrityskaupalle tai sukupolvenvaihdokselle.
Konsernirakenteen muodostaminen
– Yritykselle voidaan rakentaa konsernirakenne, joka mahdollistaa tehokkaamman hallinnon ja talouden suunnittelun.
Asiantuntijan apu on avain onnistumiseen
Liiketoimintasiirto vaatii huolellista suunnittelua ja asiantuntevaa toteutusta. Kokeneet asiantuntijat auttavat varmistamaan, että järjestely täyttää verotukselliset ja oikeudelliset vaatimukset sekä tukee yrityksen pitkän aikavälin tavoitteita.