

Hallituksen kehysriihi ja osakevaihto
Hallituksen kehysriihi pidettiin 15.–16. huhtikuuta 2024, ja siinä tarkasteltiin julkisen talouden suunnitelmaa vuosille 2025–2028. Yksi keskeisistä teemoista oli verotuksen tiukentaminen ja verovälttelyn ehkäisy, erityisesti holding-yhtiöiden ja osakevaihtojen osalta. Julkisuudessa keskustellaankin nyt raflaavasti “massimuija-pykälästä”. Mutta mitä toimenpide tarkoittaa yrityksille, ja ennen kaikkea mitä tiedämme aiheesta nyt?
Holding-yhtiöiden verotus
Holding-yhtiöiden avulla yritykset ovat voineet minimoida osinkoverotustaan täysin lakipykälien ja verohallinnon säädösten mukaisesti. Tämä on siitä huolimatta herättänyt huolta verotulojen menetyksestä, sillä järjestelyjen avulla yritykset ovat voineet välttää merkittäviä veromääriä. Hallitus on kehysriihessään päättänyt tiukentaa lainsäädäntöä, jotta holding-yhtiöiden kautta tapahtuva verojen optimointi saadaan minimoitua. Uusien säädösten mukaan holding-yhtiöiden verotusta kiristetään ja veroviranomaisille annetaan lisää resursseja valvoa näitä järjestelyjä.
Osakevaihto
Osakevaihto on yritysjärjestely, jossa yhtiöön luodaan konsernirakenne ja osakeyhtiön omistus siirretään uudelle emoyhtiölle niin, että yhtiön aiemmin omistanut taho saa luovuttamiensa osakkeiden vastikkeeksi uuden emoyhtiön osakkeita. Konsernirakenne on mahdollistanut mm. verovapaat osingot ja järjestely on oikein tehtynä veroneutraali, eli itse osakevaihdosta ei ole koitunut veroseuraamuksia. Hallitus on päättänyt muuttaa lainsäädäntöä siten, että osakevaihtojen verovapaus poistetaan tietyissä tapauksissa, erityisesti silloin, kun järjestelyjen tarkoituksena on selkeästi verojen välttäminen.
Tulevat toimenpiteet
Hallitus on sitoutunut seuraamaan tilannetta ja tekemään tarvittaessa lisätoimenpiteitä valtiovarainministeriön ilmaiseman “osinkoverotuksen minimointiin tähtäävien osakevaihtojärjestelyjen epätarkoituksenmukaisen hyödyntämisen” estämiseksi. Tällä tarkoitetaan tapauksia, jossa holding-yhtiöt pyrkivät arvottamaan omistamansa osakkeet niiden todellista arvoa korkeammiksi, jotta yhtiön nettovarallisuutta saataisiin nostettua. Veroviranomaisille annetaan lisää resursseja ja valtuuksia puuttua epäilyttäviin järjestelyihin. Lisäksi hallitus aikoo tiivistää yhteistyötä kansainvälisten veroviranomaisten kanssa, jotta osakevaihtojen väärinkäyttöä voidaan torjua tehokkaammin myös rajat ylittävässä liiketoiminnassa. Tämä on luonnollisesti tervetullut lisä veronkierron torjumiseksi, mutta myös lakipykäliä tarkasti noudattavat yritykset voivat olla suurennuslasin alla tulevaisuudessa.
Pykälä voimaan todennäköisesti vuoden 2026 alussa
Toistaiseksi tiedämme sen verran, että “massimuija-pykälää” ei oteta käyttöön heti, vaan luultavimmin vasta vuodenvaihteessa. Takautuvasti yritysjärjestelyitä ei myöskään tulla suurella todennäköisyydellä tarkastelemaan tai verottamaan voimaan tulevan pykälän mukaisesti. Jos yritysjärjestely on siis ollut harkinnassa, kannattaa sen suhteen toimia mahdollisimman pian tämän vuoden puolella. Toistaiseksi ei ole mitään syytä hätääntyä, vaan paras ratkaisu on soittaa meille ja kysyä neuvoa – Rotion ammattilaiset pysyvät tässäkin aiheessa ajan hermolla ja ovat valmiina auttamaan!
Oletko harkinnut yritysjärjestelyä, mutta asia ei ole edennyt miettimisastetta pidemmälle? Ole yhteydessä asiantuntijaamme!